POPULARNI BEZALKOHOLNI NAPITAK OD PLAVE BOROVICE PONOVNO NA TRŽIŠTU

Današnja Gineta, koju je prije nekoliko tjedana počela proizvoditi tvrtka Count’s Drinks iz Kaštelira koju vode Marko Bratović i njegova supruga Urša, nešto je sasvim drugo od one prvotne Jakovčićeve Ginete. Jedino što im je zajedničko je naziv i logo

Gaziranog bezalkoholnog napitka Gineta, kojeg na tržištu nema još od 2012. godine, mnogi se nažalost sjećaju po vezi s Ivanom Jakovčićem, a ne po činjenici da je tim napitkom valoriziran jedan gotovo zaboravljeni dio istarske baštine.

Naime, bezalkoholni napitak od bobica smričke (smrikve, borovice, brinja, kleka) je uz sok od bazge jedini bezalkoholni napitak koji potječe iz istarske tradicije, i u mnogim su ga selima radili iz dva razloga: kako bi njime gasili žeđ tijekom napornih poljoprivrednih radova, ili kako bi njime gasili – mamurluk ako bi večer prije popili malo više. Tek su rijetki istarski ugostiteljski objekti ili agroturizmi u svoju ponudu uvrstili i smričku ili smrikvu, kako se pojednostavljeno u dijalektu zove taj napitak, i to kako bi u ponudi imali nešto bezalkoholno što se može ponuditi djeci ili gostima koji ne piju alkohol.

“Jakovčićeva” Gineta proizvodila se u Jamnici, dijelu sustava tadašnjeg Agrokora, kao plod poslovnog dogovora Jakovčićeve tvrtke Juniperus i Todorićevog koncerna. Bio je to zaslađeni gazirani napitak koji je prilično dobro podsjećao na okus istarskog tradicijskog bezalkoholnog napitka od bobica smričke. Šteta što je takav proizvod nestao s tržišta, no možda i nije, jer današnja Gineta, koju je prije nekoliko tjedana počela proizvoditi tvrtka Count’s Drinks iz Kaštelira koju vode Marko Bratović i njegova supruga Urša, nešto je sasvim drugo od one prvotne Ginete: jedino što im je zajedničko je naziv i logo, koje je Jakovčić bez naknade prepustio Bratoviću na slobodno korištenje.

Tvrtka za proizvodnju prirodnih craft napitaka od ekoloških sirovina Count’s Drinks nastala je prije godinu dana, a dosad u svom proizvodnom programu ima dva proizvoda: prirodni tonik od macerirane kore kininovca, i prvo u Hrvatskoj proizvedeno bezalkoholno đumbirovo pivo, odnosno ginger beer. Još dok je predstavljao ova prva dva pića iz svoje craft radionice, Marko Bratović je najavljivao da će proizvodni asortiman širiti i na druge vrste napitaka, prije svega na prirodne voćne sokove, a jedan od planiranih proizvoda bila mu je i tradicionalna istarska smrička, koju je počeo osmišljavati daleko prije nego što su se Gineta i Jakovčić pojavili u kombinaciji.